Symaskin eller overlock?

Symaskin

Dersom du ønsker å sy klær selv, har du i praksis to valg i dag: symaskin eller overlock.Det er vel knapt nok noen som velger å sy for hånd med dagens kontinuerlige tidspress. Men med en god, gammeldags symaskin, eller det nymotens alternativet, kan man få det til på fritiden. Det er imidlertid viktig å gjøre de rette valgene, særlig når man er helt fersk når det gjelder sying og ikke har særlig erfaring utover noen få timer i formingen på ungdomsskolen.

Symaskinen er etter hvert en ganske gammel oppfinnelse, den ble til allerede i overgangen fra den første, dampdrevne industrielle revolusjonen til den senere industrialiseringen der det ble brukt mye elektrisitet. Oppfinneren Elias Howe strevet voldsomt med både teknikken og det kommersielle etter sin store oppfinnelse, men opplevde til slutt å avslutte livet som velfortjent mangemillionær. Mer kjent er likevel hans konkurrent Isaac Singer, som gjorde betydelige forbedringer og fikk presset ned produksjonskostnadene slik at symaskinen kunne bli allemannseie. Det skjedde først i USA, så også i Europa og enkelte andre deler av verden. Innen slutten av 1800-tallet fantes det millioner av symaskiner rundt omkring. Singer-bygget i New York var i sin tid det høyeste i verden!

Kjøp online på Stoffogstil.no

Siden 1890-tallet har amerikanske Singer også hatt europeisk konkurranse, og da særlig fra sveitsiske Bernina. Dette selskapet har vært ledende på teknologi og nyskaping, og kommet med mange spennende nye modeller. Bernina var blant annet først ute med en elektronisk symaskin, og har vært langt fremme med å integrere symaskinen med dataløsninger, blant annet med operativsystemet Windows. Dermed har symaskinen fra den andre industrielle revolusjon også blitt med på lasset inn i den tredje, elektroniske revolusjonen.

På noen måter minner alternativet overlock om en symaskin, men på de fleste punkter er de faktisk ganske så forskjellige. Selvfølgelig er det også her nål og tråd, og en pedal man bruker til å «kjøre» med. Utover dette er imidlertid det meste annerledes.

Karakteristisk for denne nye typen maskin er nemlig at den både klipper og syr, kaster over, strekker, og lager rynker – og alt det på én og samme gang. Sømmen forhindrer at stoffet rakner når man skal sy sammen ulike stoffer, og den er i tillegg en veldig sterk søm med fire tråder.

Den eneste mangelen ved en slik overlock er at man ikke får til å sy inne på stoffet, bare på kantene. Det er fordi maskinen kaster og klipper underveis, og alltid holder seg på stoffkanten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *